Susitosi

Niina Repo

WSOY, 2001

Romaani nuorille

Susitosi – nuortenromaani yhdessä Seita Parkkolan kanssa

Ensimmäinen yhteinen teoksemme Seita Parkkolan kanssa oli nuortenromaani Susitosi (WSOY 2001). Kirja syntyi lyhyessä ajassa, muutamassa kuukaudessa. Susitoden tarinassa Laura ja Karina joutuvat tietämättään Lauran enon käynnistämään peliin, joka vie heidät Lappiin ja jännittäviin, osin mystisiin kokemuksiin. Netlibris-verkkolehden kirjatarjottimessa Susitotta kuvattiin seuraavasti:

”Susitosi kertoo kuusitoistavuotiaista Laurasta ja Karinasta, jotka ovat tutustuneet sanataidekurssilla. Nykyteknologian eli sähköpostien ja kännykkäviestien maailma joutuu kontrastiin Lapin luonnon ja alkukantaisen elämän kanssa. Kirjan nimi, Susitosi, viittaa outoon kansioon, jossa on tietoja susien parissa eläneestä lapsesta, ihmissudesta. Kirjan juoni punoutuu jännittäväksi seikkailuksi, jossa todellisuuden ja kuvitellun rajamaalla liikkuminen synnyttää pelottavia tunteita ja muutoksia. Aina ei tiedä mikä on totta, mikä roolipeliä. Kirjan lopussa on tyttöjen rakkaussanakirja ja otteita heidän survival-oppaastaan. (Netlibris 7/2001)

Susitosi sai hyvän vastaanoton, varsinkin yhdessä kirjoittaminen ja Internet-sivustot kiinnostivat.

Kirja-arvio: 

”Mitä uutta Susitosi tuo nuortenkirjallisuuteen? Se että sillä on kaksi kirjoittajaa ei vielä sinänsä mullista perinnettä. Uutta on se, miten romaani näyttää, ettei kirjoittaminen välttämättä ole yksinäistä puuhaa, vaikka niin on totuttu ajattelemaan. Se voi olla yhteistyötä kuten Revon ja Parkkolan tai Lauran ja Karinan tapauksessa. Lukijakin pääsee leikkiin mukaan osoitteessa susotosi.wsoy.fi lähettämällä sähköpostia kirjan tekijöille ja vastaamalla Lauran ja Karinan sanaharjoitustehtäviin, joista osa myös julkaistaan nettisivuilla.” 

– Kaleva 23.4.2001 –

WSOY 2001