2.2. 2016

Turun Sanomien erinomainen arvio Kompleksista

Helsingin Sanomien kurkistus Kompleksin kansien väliin

Kompleksi Ylen:n aamun kirjassa (28.1.)  Niina & Kompleksi

Kompleksista on kirjoitettu myös Ilta-Sanomissa. Seuran, Kodin Kuvalehden ja Turkulaisen jutut ovat tulossa.

Turun Sanomat (14.1.) kirjoitti ennakkojutussa näin:

“Romaani kuin vääristävien peilien sali
Niina Repo tekee kevättalvella paluun julkaisevaksi kirjailijaksi. Kompleksi-romaani paukuttelee toden rajoja kylmäävästi ja karnevalistisesti.

Niinan elämässä käydään yt-neuvotteluja kotona ja työpaikalla, istutaan kuulusteluhuoneen painostavassa ilmapiirissä ja horjutetaan elämän varmoiksi luultuja perustuksia.
Niina Repo onnistuu käseittelemään helmikuussa ilmestyvässä Kompleksi-romaanissaan vaikeita teemoja tavalla, joka ei ole suomalaisessa proosatraditiossa kovinkaan yleistä.
Mustan huumorin ja fragmentaarisen leikin ympärille rakentuva kirja vaikuttaa uudenlaiselta luvulta myös turkulaiskirjailijan omassa julkaisuhistoriassa.”
“Tahtoisin, että kirjasta jäisi sellainen ajatus elämään, että ei ole mitään sellaista aihepiiriä, jota ihminen ei pystyisi itse työstämään. Kaiken kanssa voi elää, äärimmäisen kipeitäkin asioita voi käsitellä, Niina Repo pohtii.”
“Erityisen vireen romaanin tarinaan tuo myös se, että teoksen päähenkilönä seikkailee kirjailijan täyskaima. Fiktiivinen juoni pitää otteessaan tiukasti tästäkin syystä, vaikka valistunut lukija ei vedä yhtäläisyysmerkkejä romaanikerronnan ja kirjoittajan elämän välillä.
Tunnustuksellisuuden illuusiolla leikkiminen saa vahingossakin pohtimaan, mikä tarinassa on totta ja mikä taas kirjailijan värikynää. Niina Repo kertoo kerrontaratkaisun muhineen hänen mielessään pitkään.
– Niina-nimisen päähenkilön käyttäminen on ollut unelmani varmaan ainakin siitä lähtien, kun luin Kari Hotakaisen Klassikon. Toivoisin, että lukija ei jää liikaa tähän kiinni, vaan löytää syvemmälle toden ja fiktion rajapinnalla kulkemisessa.”
Jutun kirjoittaja: Jaakko Mikkola