Kompleksi

Niina Repo

Siltala, 2016

 

Kirjan takakansi

Kylmäävän hauska romaani parisuhteen ja työelämän raadollisista puolista.
Mitä tapahtuu, kun elämä ei maistu siltä miltä sen pitäisi? Mitä tapahtuu, kun niitä hetkiä jotka vaihtaisi pois on kalenterissa niin paljon, että ne putoilevat rivien yli? Töissä ja kotona parhaansa tekevä Niina taistelee löytääkseen sisältään uuden naisen ja oppiakseen sanomaan tärkeän pienen sanan: ei. Mutta ennen kuin sana löytyy, ehtii tapahtua kaikenlaista. Sekä työpaikalla että kotona jylläävät yt-neuvottelut, mies katoaa, petettyjen ja pettäjien roolit vaihtuvat, kuulusteluhuoneessa esitetään hankalia kysymyksiä ja todellisuus kirskahtelee ikävänlaisesti raiteiltaan.

 

Ei-sanan lisäksi Niina oppii, että teräväpäisesti käytetty kynä voi olla yhtä vaarallinen ase kuin terävä puutarhalapio – ja että mielenrauhan saavuttamiseksi voi joskus joutua tekemään hyvin rauhattomia asioita. Vaikka mitä tapahtuisi, ei ihmisen tarvitse olla uhri tai lapanen. Jokainen voi löytää itsestään uuden, hurjemman puolen.

 

Kompleksissa esiintyvän kaimansa tavoin kirjailija Niina Repo on teroittanut kynänsä. Tuloksena on villi romaani, joka muodostaa oudon ja ovelan kaleidoskoopin – kirjan sivuja kääntämällä kuvio heilahtaa kerta toisensa jälkeen uuteen asentoon. Mikä kuvioista on todellinen? Sen selvittäminen on lukijan herkullinen tehtävä.

Kirja-arvio: 

“Teos on monella tapaa todellisuuden rajoja koetteleva ajankuva, samalla kovin näköinen ja voimakkaasti vääntynyt. Se on taitava tulkinta paradoksaalisesta nykymenosta”.

“Kompleksi on hauska kirja, jossa leikitellään kautta linjan toisella mahdollisuudella ja minä-kertojan epäluotettavuudella./ Niina Repo käy rohkeasti piiloleikkiä omalla persoonallaan, mikä lisää juoneen mukavasti kerroksellisuutta ja vääntöä.”

– Mari Viertola TS –

Kirja-arvio: 

Tässä tarjolla Helsingin Sanomien kurkistus Kompleksin kansien väliin: “Kafka saa vastapainoksi karnevaalit, ja kas: selviytyminen on mahdollista”.

– Helsingin Sanomat –

Kirja-arvio: 

Torstai 28.1.2016 Aamun kirja YLE 1: Niina Repo & Kompleksi. Nadja Novak ja Seppo Puttonen jututtaa. Kompleksi & Niina Aamun kirjassa (Yle) Jatka lukemista

– Yle –

Kompleksi, Siltala 2016