PILKUN JÄLKEEN -kirjallisuussarja alkaa maanantaina 13.2. klo 21 YLE Teemalla

Ylen uudessa kirjallisuussarjassa uuden polven kirjailijat keskustelevat suomalaisesta kirjallisuudesta luotsinaan kirjailija Niina Repo. Teema maanantaisin 13.2. alkaen klo 21. Areenassa pysyvästi!

Kirjojen Suomi: Pilkun jälkeen

Joka jaksossa on oma teemansa: hulluus, ilmastonmuutos, seksi, me ja muut, naisen asema, jumalallisuus, työ, isyys, eläinten oikeudet, tulevaisuus. Keskustelut risteilevät vapaasti itsenäisyyden ajan kirjallisuudessa, omissa kokemuksissa, havainnoissa ja maailmassa.

13.2. Hulluus
Kirjailija Monika Fagerholm, kirjailija, käsikirjoittaja Mike Pohjola, rap-artisti Paleface ja Niina Repo keskustelevat, luova hulluus, vinksahtanut yhteiskunta ja kirjallisuus valottuvat monin tavoin.

20.2. Ilmastonmuutos
Kirjailijat Emmi Itäranta ja Mikko-Pekka Heikkinen sekä muusikko Olavi Uusivirta puhuvat Niina Revon kanssa, miltä maistuvat lähes sata vuotta vanha Saima Harmajan luontolyriikka tai kotimaiset ilmastonmuutostarinat.

27.2. Seksi – Oscar-lähetyksen takia poikkeuksellisesti vasta 22.55
Anna-Leena Härkösen Häräntappoase ilmestyi 33 vuotta sitten. Millaisia suudelmia ja kenen kanssa kirjoissa nykyään muiskitaan? Ovatko seksikuvaukset härskiintyneet? Keskustelemassa kirjailija Juha Itkonen, näyttelijä Anna Paavilainen ja kirjallisuudentutkija Rita Paqvalén.

6.3. Me ja muut
Runoilija Susinukke Kosola (syntyjään Daniil Kozlov), kirjailija Nura Farah ja Kiinassa elänyt kirjailija Pasi Pekkola puhuvat Niina Revon kanssa siitä, millaista on olla suomalainen muualla – ja muunlainen Suomessa. Mitä he kirjoittavat ja mitä odotuksia heihin kohdistetaan?

13.3. Naisen asema
Näyttelijä, kirjailija Sanna Stellan, toimittaja Atlas Saarikoski ja kirjailija Tommi Kinnunen miettivät Niina Revon kanssa mm. naiskauppaa sekä naisen asemaa suomalaisessa kirjallisuudessa.

20.3. Jumalallisuus
Miten suhde jumalallisuuteen on muuttunut ja näkyykö muutos kirjoissa? Keskustelemassa kirkkoherra Kari Kanala, kirjailija Katja Kettu ja koomikko Teemu Vesterinen sekä Niina Repo.

27.3. Työ
Käsityö, tehdastyö, ajatustyö. Onko työn merkitys muuttunut? Työstä, sen muutoksista ja tulevaisuudesta sekä siitä, miten työ näkyy kirjallisuudessa keskustelemassa kirjailijat Riku Korhonen ja Johannes Ekholm, näyttelijä Elina Knihtilä sekä Niina Repo.

3.4. Isyys
Miten isyys näkyy tarinoissa? Itkevätkö isät, onko heillä paineita? Kirjoista ja isyydestä Niina Revon kanssa keskustelemassa teatteriohjaaja Juhana von Bagh, koomikko Lotta Backlund ja kirjailija Reidar Palmgren.

10.4. Eläinten oikeudet
Lemmikkejä, koe-eläimiä, pihvejä ja makkaroita. Kirjailijat Tiina Raevaara, Laura Gustafsson, Antti Nylén ja Niina Repo puhuvat eläinten oikeuksista.

17.4. Tulevaisuus
MIllaisia olivat kirjallisuuden tulevaisuuskuvitelmat sata vuotta sitten? Entä mitä horisontissa näkyy nyt? Kaukoputkeen kurkistavat Niina Revon kanssa rap-artisti, runoilija Paperi T ja kirjailija, dokumentaristi Elina Hirvonen sekä kirjailija Anu Kaaja.

Pilkun jälkeen -kirjallisuussarja on itsenäinen osansa Ylen suurta juhlavuoden 2017 Kirjojen Suomi -kokonaisuutta. Kirjojen Suomi on Suomi100-hanke.

Kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan ohjelmista ja niiden aihepiireistä aina ohjelman ensilähetyksen jälkeen osoitteeseen yle.fi/kirjojensuomi. Sieltä löytyy myös lisätietoa ohjelmista, mm. listat ohjelmissa mainituista kirjoista. Sivuilla voi ehdottaa myös omia lempikirjojaan muille.

 

Romaani on julkaistu Siltalalta vuonna 2016. Kompleksi on saanut hyvät arviot ja loistavaa lukijapalautetta! Ole hyvä, klikkaa ja lue arvioita ja poimintoja tästä!

2.2. Lue tästä Turun Sanomien erinomainen kirja-arvio Kompleksista!

“Teos on monella tapaa todellisuuden rajoja koetteleva ajankuva, samalla kovin näköinen ja voimakkaasti vääntynyt. Se on taitava tulkinta paradoksaalisesta nykymenosta”.

“Kompleksi on hauska kirja, jossa leikitellään kautta linjan toisella mahdollisuudella ja minä-kertojan epäluotettavuudella./ Niina Repo käy rohkeasti piiloleikkiä omalla persoonallaan, mikä lisää juoneen mukavasti kerroksellisuutta ja vääntöä.” Mari Viertola

2.2. Tässä tarjolla Helsingin Sanomien kurkistus Kompleksin kansien väliin:

“Kafka saa vastapainoksi karnevaalit, ja kas: selviytyminen on mahdollista”

Torstai 28.1.2016 Aamun kirja YLE 1: Niina Repo & Kompleksi. Nadja Novak ja Seppo Puttonen jututtaa.

Kompleksi & Niina Aamun kirjassa (Yle)

Kompleksin kuvausta:

“…kannattaa ehkä sittenkin varoa. On nimittäin niin, että Niina, kultainen kunnon Niina, ei ole ollut aivan oma itsensä viime aikoina.”
Töissä ja kotona parhaansa tekevä Niina saa hyvyydestä tarpeekseen ja päättää opetella sanomaan pienen tärkeän sanan: ei. Mutta ennen kuin sana löytyy, ehtii tapahtua kaikenlaista. Sekä työpaikalla että kotona jylläävät yt-neuvottelut, mies katoaa, petettyjen ja pettäjien roolit vaihtuvat, kuulusteluhuoneessa esitetään hankalia kysymyksiä ja todellisuus kirskahtelee ikävänlaisesti raiteiltaan.
Kompleksi on kylmäävän hauska ja villi romaani, joka muodostaa ovelan kaleidoskoopin – kirjan sivuja kääntämällä kuvio heilahtaa kerta toisensa jälkeen uuteen asentoon. Mikä kuvioista on todellinen?
Sen selvittäminen on lukijan herkullinen tehtävä.

Lue lisää tästä: Siltala

“Olisi virkistävää, jos edes joskus, edes kerran, joku pyytäisi olemaan paha. Ole niin paha. Ja vielä pahempi. Ole kaikkein pahin. Ja minä olisin. Voi kuinka mielelläni olisin juuri sitä.” Kompleksi.

“Iskevätkö ne aina yllättäen? Vyöryvät kodin kynnyksen yli, yhden tai kahden perheen kokoiset tsunamit, riuhtaisevat sijoiltaan äidin, isän, lapset ja lemmikit, hukuttavat luottamuksen ja yrittävät hukuttaa sen, mitä rakkaudeksi kutsuttiin.” Kompleksi.